Facebook sleept al jaren mee met zijn oude gebruikersinterface. Natuurlijk zijn er af en toe kleine veranderingen geweest, maar niets kan tippen aan de enorme revisie die we nu zien. De nieuwe gebruikersinterface van Facebook wordt uitgerold en mensen zijn verrast door de enorme hoeveelheid cosmetische veranderingen die zijn doorgevoerd. Om je te helpen beter door de nieuwe gebruikersinterface te navigeren, bespreken we hoe je iemand op Facebook kunt ontvrienden met behulp van de mobiele app of een webbrowser.

Trouwens, je kunt zelfs je naam op Facebook veranderen als je wilt, en als je de verjaardag van je vriend bent vergeten, kun je ook verjaardagen vinden op het platform. Voor het geval je je afvroeg wat doet? Dat groene stip betekent op Facebook, en wat het niet betekent, bekijk dan de link.

Iemand ontvrienden in de nieuwe Facebook-gebruikersinterface

Hoewel het basisconcept hetzelfde blijft, lijken sommige functies te zijn verplaatst in de nieuwe make-over die Facebook heeft gekregen. Je kunt iemand op Facebook ontvrienden met de mobiele app van de Facebook-website.

Op iPhone en Android-app

Er zijn twee manieren om iemand te ontvrienden op de mobiele Facebook-app. Standaard zou de mobiele app al moeten zijn bijgewerkt naar de nieuwe Facebook-gebruikersinterface. Volg de onderstaande handleidingen om te leren hoe.

Methode 1: Uit je vriendenlijst

Als je iemand wilt ontvrienden met de mobiele Facebook-app, start je de app en tik je op het hamburgermenu in de rechterbovenhoek. Scroll nu naar beneden naar ‘Vrienden’.

Tik op ‘Alle vrienden’ in het bovenste paneel. Hierdoor wordt een lijst weergegeven met alle gebruikers in uw vriendenlijst op Facebook.

Zoek de gebruiker in de lijst en tik op de drie stippen rechts van hun naam. Selecteer de optie ‘Ontvrienden’ uit de lijst (laatste optie).

Methode 2: Vanaf hun profielpagina

Een andere manier om iemand te ontvrienden is via hun Facebook-profiel. Start hiervoor de Facebook-app en gebruik de zoekfunctie bovenaan om het profiel van de persoon te vinden.

Tik nu op de profielknop en selecteer ‘Ontvrienden’ (laatste optie).

Op pc

Net als bij de mobiele app, zijn er twee manieren waarop je iemand op de website van Facebook kunt ontvrienden. Standaard zou de website al moeten zijn bijgewerkt naar de nieuwe Facebook-gebruikersinterface, tenzij u deze handmatig weer hebt gewijzigd naar ‘Klassiek Facebook’. Volg de onderstaande handleidingen om te leren hoe.

Methode 1: Uit je vriendenlijst

Start een webbrowser op uw pc, ga naar de Facebook-websiteen meld u aan met uw inloggegevens. Klik nu op je profiel in de rechterbovenhoek. Selecteer het tabblad ‘Vrienden’ in het paneel onder uw naam.

Zoek nu de persoon die je wilt ontvrienden en klik op de knop ‘Vrienden’ naast hun naam. Selecteer ‘Ontvrienden’ in de lijst die verschijnt.

Methode 2: Vanaf hun profielpagina

Een andere manier om iemand te ontvrienden is via hun Facebook-profiel. Log hiervoor in op Facebook in uw webbrowser en gebruik de zoekfunctie rechtsboven om het profiel van de persoon te vinden.

Eenmaal op hun profiel, klik op de knop ‘Vrienden’ in het paneel onder hun naam en selecteer ‘Ontvrienden’.

Overschakelen naar de nieuwe Facebook-gebruikersinterface

Op de Facebook-website kunt u eenvoudig schakelen tussen de oude en nieuwe Facebook-gebruikersinterface. Standaard zou de nieuwe gebruikersinterface al moeten zijn ingeschakeld. Maar voor het geval je het per ongeluk hebt gewijzigd in de oude, kun je deze als volgt terugzetten naar de nieuwe Facebook-gebruikersinterface.

Start de webbrowser en meld u aan bij de Facebook-website met uw inloggegevens. Klik op het kleine pijltje naar beneden in de rechterbovenhoek en selecteer ‘Overschakelen naar nieuwe Facebook’.

De website wordt vernieuwd en u wordt begroet met de nieuwe Facebook-gebruikersinterface. Opnieuw inloggen is niet nodig.

Kan ik teruggaan naar de oude gebruikersinterface op Facebook?

Ja, dat kan. Nou ja, voorlopig tenminste. Hoewel de nieuwe Facebook-gebruikersinterface standaard is ingeschakeld, heeft Facebook een instelling toegevoegd waarmee je terug kunt schakelen naar de oude (klassieke) Facebook-gebruikersinterface voor het geval de wijzigingen te veel zijn om te verwerken. Dit is echter slechts tijdelijk. Facebook beweert dat de optie binnenkort zal verdwijnen en gebruikers zullen worden gedwongen om exclusief de nieuwe gebruikersinterface te gebruiken.

Opmerking: Vanaf september (2020) kun je niet meer teruggaan naar de oude Facebook-gebruikersinterface.

Om terug te schakelen naar de oude Facebook-gebruikersinterface, start u de webbrowser en meldt u zich aan bij de Facebook-website met uw inloggegevens. Klik op het kleine pijltje naar beneden in de rechterbovenhoek en selecteer ‘Overschakelen naar klassiek Facebook’. De website wordt vernieuwd en u wordt begroet met de oude Facebook-gebruikersinterface.

Kan ik iemand ontvrienden zonder dat ze het weten?

Ja, dat kan. Facebook stelt de persoon zelfs niet op de hoogte wanneer je hem ontvriendt. De enige manier waarop ze erachter kunnen komen, is als ze je profiel op Facebook opzoeken en beseffen dat je geen vrienden meer bent.

Kan iemand die ik ontvriend heb mijn berichten nog steeds zien?

Dit is afhankelijk van uw privacy-instellingen. Maar standaard, wanneer een persoon ontvriend is, wordt zijn profiel behandeld als dat van een vreemde. Dat betekent dat ze je bio kunnen zien, evenals openbare berichten op je profiel.

Hoe lang duurt het om iemand op Facebook te ontvrienden?

Welnu, het proces van het ontvrienden van een gebruiker op Facebook duurt amper een paar seconden. Zodra je op die ‘Unfriend’-knop klikt, wordt de gebruiker onmiddellijk ontvriend en wordt zijn profiel verwijderd uit je vriendenlijst op Facebook. Ze zullen op geen enkel moment op de hoogte worden gesteld dat je ze hebt ontvriend.

We hopen dat dit artikel heeft geholpen. Als u vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op in de opmerkingen hieronder.